Tájékoztató - Szúnyoggyérítésről_2023.09.15-16.

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ
szúnyoggyérítésről

 

Mátészalka Város Önkormányzata Mátészalka, Belterület 6741 hrsz. alatti ingatlan (Mátészalka, Hodászi út, állattartó telep) 2 km-es körzetében, a jogszabályoknak megfelelően 2023. szeptember 15. napján földi-kémiai szúnyoggyérítést végeztet. A gyérítés kezdete: 2023. szeptember 15. 20.00 órától
 

 (Kedvezőtlen időjárás esetén : 2023. szeptember 16. 20.00 órától )
 

A felhasználandó szer / Deltasect Plus 1.2 ULV / levegőbe történő kijuttatása melegköd-képző generátor segítségével gépjárműről történik.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Mátészalka, Belterület 6741 hrsz. alatti ingatlanon tartott állat vonatkozásában, Nyugat-nílusi láz vírus (WNV) megjelenését mutatta ki. A Nyugat-nílusi lázra jellemző a júliustól október végéig tartó szezonalitás, ezért kérjük a lakosságot, hogy a szúnyogok elleni védekezésre vonatkozó – az alábbi javaslat negyedik bekezdésében megfogalmazott – magatartási szabályokat tartsa be.

Javasoljuk, hogy:

  • a gyérítést megelőzően a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat gyűjtsék össze vagy takarják le.
  • a gyérítés alatt és az azt követő egy órában zárják be az ajtókat, ablakokat, ne használják a külső levegőt bejuttató szellőztető berendezéseket.
  • a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás és feldolgozás előtt alaposan mossák meg.
  • a gyérítés előtt az ingatlanokon belül is szüntessék meg a pangó vízfelületeket, mivel a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.


    Ne tartózkodjanak a gyérítést végző gépjármű közelében!
     


Mátészalka, 2023. szeptember 14.

 

Mátészalka Város Önkormányzata