Tájékoztató szúnyoggyérítésről_2020.08.17. - 2020.08.19.

 

 TÁJÉKOZTATÓ
a Tisztelt Lakosság részére

 

2020. augusztus 17-19 között végzendő

szúnyoggyérítésről

 

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 2020. évi országos szúnyoggyérítési programban szereplő települések számára 180 napra engedélyezte a légi-kémiai szúnyoggyérítést, melyben Mátészalka Város nem szerepel, ezért egyedi engedélyezési eljárást kezdeményeztünk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, a programba történő felvétel miatt.   Az engedély nélkül végezhető csípőszúnyogok elleni szúnyoggyérítés formája továbbra is a földi-kémiai szúnyoggyérítés.

Az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodott szúnyogok száma azonban azonnali intézkedést tesz szükségessé, ezért 2020. augusztus 17. napján, kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a sorrendiség betartásával 2020. augusztus 18,19. napján 20.30 órától földi-kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor.

A kezelés 2 db. gépjárműről történik majd, melegködképző generátorok segítségével. A gépjárművek által bejárt terület a város minden lakott útszakaszát érinti. A felhasznált szúnyogirtó szer neve Deltasect Plus 1.2 ULV.
 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.   

Mátészalka, 2020. augusztus 04.


Dr. Hanusi Péter
polgármester